Останалите - Том Перота/The Leftovers - Tom Perrotta

February 03, 2016

История без супергерои, от които се очаква да спасят света, а с обикновени хора, търсещи своя смисъл след един необикновен ден.

Ако до сега не бях чела книга, която да показва реалността в пълния й "блясък" и животът на хората с техните избори и ежедневни неща, то това сега се промени. Авторът е подходил доста смело при написването, тъй като е успял да направи нещо, което рядко може да се случи, а именно: странни герои, които да се харесат, сюжетът да няма екшън, но да е интересен и не на последно място една доста оригинална идея.

В един напълно обикновен ден милиони хора по света изчезват. Останалите си мислят, че това е Възнесението описано в Библията само че има едно малко несъответствие и то е , че не са взети единствено християни, а най-различни хора. През очите на семейство Гарви, което остава непокътнато, ни е показано какъв е живота след една такава трагедия, как вярата е поставена под въпрос и дали може отново да се намери щастието.

Градът в историята, от който ни се дава представа за това какво се случва по света е събирателен образ на много отделни личности, в които се включва и семейство Гарви. А то пък съдържа в себе си четирима човека, които са напълно различни един от друг и чрез всеки от тях ни е представен даден път.
Съпругата(Лори) е напълно съсипана след Вземането и търси спасение в новооткрилата се секта Грешните отломки, чиято работа е да пушат цигари и да напомнят за това, което се е случило.
Дъщерята(Джил) от едно умно и послушно момиче, тръгва по друг път.
Синът(Том) колежанин, който оставя ученето и тръгва след стъпките на един пророк, без да осъзнава докъде може да го доведе това.
Съпругът(Кевин) е може би единствения, който търси още остатъци от предишното или се опитва по някакъв начин да върне поне малко надежда отново в живота на хората.

Въпреки че през цялото време се усеща едно не толкова щастливо настроение, начинът, по който е написана задържа вниманието. Може би това ми направи най-голямо впечатление. Авторът има богат речник и го е използвал по най-добрия възможен начин. Нито за един момент не ми стана скучно докато четях, защото просто няма как.
Книгата, въпреки идеята и начинът, по който е написана се чете лесно. Не е трудно да се навлезе в историята, всичко става последователно с всяка следваща страница и е много добре направено. Не те хвърля направо в непознатото и ти да се чудиш защо хората са такива и защо ги правят тези неща.
Думите са подбрани точно и всичко се усеща толкова реално, все едно не само че четеш, ами и гледаш описаните картини пред очите си в същия момент.
Това помага и при опознаването на героите, които е също лесно, чрез чувствата, които изпитват и действията си ние можем да ги "видим" и оценим. Нищо в историята не е безцелно подхвърлено, всичко си има някаква цел, чрез която може да се разбере общата и по-голяма картина. Последните сто страници са толкова приковаващи, че аз направо изгубих представа за времето и дори не разбрах кога дойде краят. Книгата беше изпълнила задачата си да ме вземе в нейния свят и да ме направи част от него.

За край ще кажа, че харесах книгата беше нещо напълно различно от фентъзи света, в който съм се затворила. Ако харесвате високия и хубав стил, пълните описания и искате да преживеете нещо ново, то ви препоръчвам тази книга.

Благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност.


You Might Also Like

0 comments