Принц с часовников механизъм - Касандра Клеър/ Clockwork Prince(The Infernal Devices #2) - Cassandra Clare (book review)

April 21, 2016

Във втората книга от "Адските устройства" проблемите продължават да вървят редом с ловците на сенки. Този път управлението на Лондонския институт е поставено под въпрос и иначе така сплотените и вярващи си ловци, които го обитават, могат да не се окажат точно такива.
За Теса пък става още по-тежко, тъй като тя ще трябва да се справи с поривите на сърцето си, да разбере какво иска и ще трябва да "раздели" сърцето си на две.

Не вярвах, че една книга може да е толкова емоционална и в същото време да ме накара и аз да чувствам с нея. Начинът на писане на Касандра Клеър отново ми направи голямо впечатление и точно то ми повлия за предишното нещо, което написах. Авторката описва всичко по един особено интригуващ и красив начин, че няма как да не се впуснеш и ти в приключението на ловците на сенки, което в тази книга взима нови висини, а вълната от емоции те поглъща бавно с всяка изминала страница или както стана при мен емоциите и чувствата ми бяха винаги ескалиращи от началото до самия финал на книгата.А понеже К. Клеър винаги завършва по един интересен и мистериозен начин, да те накара да искаш и още, то тази част завършва по-интересно и неочаквано от първата, желанието и любопитството ми за следващата са още по-големи.
Тук за разлика от първата книга няма толкова действия, но пък има напрежение, а и много неразкрити мистерии, останали от първата книга започват да се откриват, което със сигурност може да задържи вниманието на читателя докрая. По-скоро тази част е като средата, която всяка поредица би трябвало да има, въпреки че далеч не е спокойна, е точно това, от което читателите се нуждаят, за да направят прехода си и ако мога да кажа и да се подготвят за третата част.

Също така тук виждаме и промяна в героите.
Стигнах до заключението, че Теса е едно обикновено и наистина добро момиче, което като е израстнало в това време ще намира много неща за чудни и немислими, като това да се научи да се бие. В крайна сметка ми хареса това, че въпреки негодуването си тя се включи в тренировките, а също на някои места показа изключителен ум, мисъл и характер, с което спечели одобрението ми.
По отношение на връзката й с двете момчета нямам особени коментари, тъй като авторката както казах за пореден път се е справила да накара читателя поне малко да съчувства и да се постави на мястото на Теса. Е, то се знае че поради различните вкусове може би нямаше да ни е толкова трудно, но нейното място е друго и за това действията, които прави са напълно разбираеми.
Уил Херондейл с тази книга ме спечели напълно, защото авторката разбулва загадката около него и с това го прави като някакво малко дете, което трябва да бъде разбрано и закриляно или поне при мен имаше този ефект. Частите за него са едни от най-интересните и разбира се, най-забавните, от където пък може да го видим като едно невинно и щастливо момче също. На други места пък се показваше като сериозен тип, който мисли първо за другите и тяхното щастие независимо какво ще му донесе на него това, в случая - болка.
При Джем промяната не е толкова голяма, а по-скоро мислите, които е криел досега излизат на бял свят и с тях можем да видим, че дори и в повечето пъти да се държи като момче надраснало отдавна годините си, чувствата на типичния тинейджър, който се бори за това, което иска са на лице. Със сигурност тук той показва повече характер и емоции, но си остава същата добронамерена душа.
Естествено, че приятелството между Уил и Джем, въпреки всичко си остана непокътнато, но това е поради факта, че двамата виждат отвъд външността на другия, някъде по-надълбоко и са готови да страдат в името на другия.
В тази втора част са ни показани и някои други герои, които не играят ролята само на декор, а имат чувства, цел и на места обръщат развоя на събитията в историята. Чрез други пък виждаме по-ясно вече познатите ни герои, което до голяма степен може да изиграе роля върху възприятието на читателя.

"Принц с часовников механизъм" е бушуващото от чувства море, което те оставя любопитен и в трепетно очакване на стигането до новия бряг.

Благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност!
  

You Might Also Like

2 comments

  1. Много хубаво ревю! Обичам тази книга и се радвам, че и на теб ти е харесала :)

    ReplyDelete
  2. Както винаги- едно прекрасно ревю. Отново- радвам се, че книгата ти хареса и очаквам ревюто ти и на следващата :D Най-вече се радвам, че тооолкова хареса Уил. :D

    ReplyDelete