Перфектна Химия - Симон Елкелес/ Perfect Chemistry - Simone Elkeles

April 28, 2016

Гимназия "Феърфийлд" се намира в предградията на Чикаго и в нея са събрани две различни класи/култури. Учениците от северната и богата част на града и тези от южната и по-бедна част. Всички знаят, че общуването и по-скоро взаимотношенията между тях могат да доведат до много последствия. Но когато имаш учителка по Химия, която не можеш да разколебаеш, нещата могат малко да се объркат, а резултатът от това е по-взривоопасен, от на което ѝ да е друго химично взаимодействие.

Това се случва с Бритни Елис и Алехандро Фуентес. Двама души от двете противоположности на града, събрани да направят проект по Химия. Бритни е съвършеното момиче на училището, капитан на мажоретките, но зад кулисите има повече тайни, отколкото тя позволява да се покажат. Алехандро е лошото момче, което по стечение на обстоятелствата членува в банда, в която правилата са доста сурови, но и той също си има своите тайни мечти и желания. Не се знае какво ще се получи, когато тези двама души се съберат и простият бас може да не се окаже толкова обикновен.

Когато за първи път книгата се появи пред очите ми си помислих, че това ще е поредната история с предвидливия сценарий ала добро момиче-лошо момче, но сега след като я прочетох, че въпреки някои т.нар. класически елементи да са запазени, в нея има доста повече неща и истини от заобикалящият ни свят. Точно както го казва краткият текст на корицата, това е напълно съвременен роман с всички тревоги и щастия, които вълнуват живота на младите.

Изключително лек и приятен за четене стил има авторката, до толкова, че не разбрах кога съм преполовила книгата. Разбира се не всичко беше типичната драма, на фона на цялостната картина имаше и доста тежки семейни истории съпътствани със силни чувства, които ни карат да се поставим на мястото на героите и да разберем цялата истина, която те така умело прикриват през цялото време. С това те сякаш ни стават с една идея по-близки. Описанията бяха в напълно достатъчен състав, тъй като самата обстановка беше напълно нормалната за всеки тинейджър среда, а чувствата се усещаха през цялото време. Самата книга е доста емоционална на места, което държи интереса на читателя към нея. Въпреки на места да ставаше малко тежко, книгата като цяло е едно леко четиво, което не напряга читателя, а го отпуска и му дава свободно да релаксира през деня.

Героите са изградени по един доста интересен начин.

Бритни на пръв поглед беше представена като момичето, което си има всичко най-добро:семейство, гадже, оценки, приятелки, кола и т.н. Но зад тази съвършена маска имаше много нерешителност и предпазливост, насочена дори към най-добрата ѝ приятелка. Цялата игра, която играеше повечето пъти беше ръководена от това, което майка ѝ може да си помисли за нея или от нещата, което ще стигнат до ушите ѝ. С развитието на историята тя доста се променя като взема някои решения, които напълно отвеждат живота ѝ в друга посока, но пък с тях тя стана повече себе си. Изобщо не ми беше трудно да се поставя на нейно място, защото тя имаше същите страхове и мисли по отношение на много неща, като мен, а и мисля на доста други момичета.

Алехандро Фуентес (Алекс) е момчето, от което всички се опитват да странят, поради носенето на слухове за него от най-различни страни. Той също като Бритни прикрива своите истински чувства и страхове, но сякаш по-умело и от нея. Не мисля, че ще е трудно да се хареса на читателите: привлекателен, с лошо минало, обладан в мистерия, чувство за хумор, което е доста остро на места. Разбира се и при него за всяко от действията му си имаше оправдание, нищо че в повечето случаи плановете напълно му се объркваха. Да, той не е типичното лошо момче, което се очаква да е. Доста по-чувствителен и изпитващ съчувствие от много добри. Като мъжът в семейството Алекс беше натоварен с не толкова лека задача, а на места се усещаше как сякаш всичко беше против него, особено училищната среда, където предубежденията на околните са доста големи. При него промяната, до която стигна накрая беше още по-голяма и той също като Бритни започна да следва сърцето си с неговите искрени желания.

Понеже книгата е написана и от името на двата главни героя е доста лесно да се проникне в главите им и да се опознаят на по-високо ниво, но пък с тях имаше и доста други герои, които също заслужават интерес, защото по една или друга причина допринасяха за решенията на главните, а също и трансформираха развитието на историята. Нищо, че бяха второстепенни ние малко или много можем да ги опознаем, но само до някое определено и напълно удовлетворяващо ниво.

Книгата е подходяща за всеки, който обича романтичните истории, които в себе си съдържат много повече от това, което се вижда и очаква от повърхността, също така е чудесна за летния сезон, когато лично аз клоня към четене на подобни книги.


Благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност! 

You Might Also Like

2 comments

  1. Написала си прекрасно ревю! Напълно съм съгласна, че книжката се чете леко и е мнго подходяща за летния сезон, но едновременно с това засяга важни теми :)

    ReplyDelete
  2. страхотно ревю ♥ ОБОЖАВАМ тази книга ! Напълно си права - книгата е изключително лека, но и същевременно толкова красива и невероятно сладка ♥ Браво !

    ReplyDelete