Падение и подем - Лий Бардуго/ Ruin and Rising - Leigh Bardugo

June 25, 2016

Някъде из тъмните пещери и лабиринти дълбоко в земята Алина се опитва да извика силата си, но тя не идва. Тя е решена да се възстанови колкото се може по-бързо и да излезе на открито, за да започне търсенето на третата муска.
Но не можеш да се опълчиш на Тъмнейший, който е превзел трона и сега управлява Равка, без армия. Алина трябва да преглътне стари вражди и да се довери на нови хора.
А, когато накрая жестоката истина я поразява , тя трябва да вземе и най-важното решение, което не само ще обърне резултата от битката, но заедно с това и животът ѝ.

Не знам откъде да започна, тъй като в тази книга се случиха толкова много неща, но няма как да кажа какви, понеже това ще е спойлер. Няма да е красиво за някого, който не е чел поредицата. 
Не е нужно и да казвам, че книгата отново беше купена преди втората да е дори наполовина прочетена. 

За мен това е най-добрата част от поредицата. Вижда се ясно съвсем леката промяна в начинът, по който е написана, но авторката отново е била вярна на себе си и е вмъкнала елемента на изненадата. Без тези обрати, които се случват по време на историята едва ли крайния резултат щеше да се получи толкова страхотен. Сякаш имаше и повече описания в тази книга. Може да се разбере, че това е финалът, защото всички герои - и нови, и стари са тук, има от всички неща, свързани със света на Гриша. И нещо, което веднага прави впечатление е, че и картата в началото е леко променена - разширена откъм нови места, които хвърлят яснота и добавят една идея по-добро улавяне на действието и това, какво правят и къде ходят героите. Движението тук е в голямо количество, а с това и различни препятствия през, които групата на Алина и Мал трябва да преминат. За съжаление нямаше как да не се разминем и с някои по-тъжни моменти. 


През цялото време се усеща сериозността на обстановката и на това, което е на път да се случи. Авторката чудесно предава притесненията и емоциите на героите през очите на Алина, за да можем и ние да станем част от историята за един "последен" път. С още по голямо опознаване и обогатяване на света, мога да кажа, че той се превърна в един от любимите ми. Толкова интересно изграден с всички различни области и техните обитатели и част от някои традиции, които ни се показват нямаше как и да не ми. 

А, за героите направо не знам какво да кажа, освен че за пореден път те бяха причината, поради която изпитвах чувства по отношение на книгата. Лий Бардуго със сигурност знае как да изгради добри герои. Мъжките са ѝ са се получили повече от добре, а характерите, които им е дала няма как да не привлекат вниманието. Женските фигури също не са безлични и безинтересни, а са отново направени по един доста добър начин. 
В третата книга имаме възможност да ги опознаем достатъчно, че те да се превърнат в завършени. 

Алина със сигурност се превърна в една от любимите ми героини. Харесах решителността ѝ, която се показа на много високо ниво и самата промяна, която се вижда в нея. Е, имаше и моменти, в които не бях съгласна с нещата, които вършеше и как имаше толкова голямо доверие в някои, които не го заслужават, но може би това е просто, защото обичам да сравнявам понякога. 
За да не повтарям едно и също, и за следващите три герои направо ще обобщя, че всеки си затвърди мястото на мой любим герой. 
Мал ми стана мил още в началото и през цялото време го разбирах и знаех, че чувствата му, думите и нещата не бяха просто хвърлени, за да създават някаква излишна драма. Това си беше чист израз на неговия чист характер. Със сигурност той е един от най-интересно изградените герои. 
Тъмнейший е любимият ми злодей, който все още ми е трудно да го намразя. Благодаря на авторката за това, която така го е направила, че да почувстваш и неговата болка и да можеш да го разбереш. Със сигурност ѝ се е получило, тъй като той е страхотен, а мистерията, която до последно витае около него напълно си заслужава прочитането и на трите книги. 
И стигнахме може би до най-любимия ми герой - Николай Ланцов, който отново беше във вихъра си и нито за момент не се спря да ме изумява, дори когато светът му стана черен. Още един много добре развит и завършен герой. 


А, останалите от групата имах чувството, че се превърнаха и в мои приятели. От тях се видя, че никой не е перфектен, всеки прави грешки, важно е какво действие ще извършиш след това. Те бяха готови на всичко, дори да дадат живота си в името на каузата. Отношенията, които се оформиха помежду им също са толкова прекрасни и малко неочаквани, но със сигурност показват какво трябва да е едно приятелство. 

И не на последно място искам да споделя, че може би най-любимите ми части, от които буквално се "давех" в чувства или ме разбиваха бяха най-първата и най-последната, когато авторката пише и обяснява от трето лице, за което героите дори нямат имена. 

"Падение и подем" е изпълненият с действие, разкриване на истини, приятелство и любов финал, който със сигурност още веднъж ще докосне читателя и ще го остави без думи. 


You Might Also Like

0 comments