Непрофесионално: за пътуването със самолет

June 01, 2016



Честит празник! 

Понеже ми предстоят няколко полета в близката седмица реших да споделя опита си от предишните пъти.
Този път ще го направя под формата на "Очаквания и Реалност", както и ще дам няколко съвета. Надявам се да се получи интересно и разведряващо, така че нека да започваме.

1.Очаквания:
Летенето със самолет е супер и много хубаво, не разбираш кога минава времето.

Реалност:
Изобщо не е толкова чудесно както го описват хората, особено ако не може да стоите на едно място без да правите абсолютно нищо. Дори и двучасовия полет ще ви се стори повече.

2.Очаквания:
Ако пътуваш за първи път е възможно да се объркаш

Реалност:
Първият ми път беше през летището в Париж (SDG) и всичко беше точно. Табелите буквално те удрят в главата. Знаеш ли поне малко език, отворен си и имаш ли умение да наблюдаваш и какво точно да правиш ще се справиш.



3.Очаквания:
По филмите храната изглежда вкусна, да на малки порции, но е хубава.

Реалност:
Рядко има попадение. Първо няма никакъв вкус, второ е съвсем малка (Салата Пиле съдържаше буквално две късчета месо и нещо като маруля или нещо подобно на трева), някакви странни сосове(отново безвкусни). Единствено сладоледа беше хубав, нищо че беше две хапки. Поне с течностите е доста по-добре: студен чай, портокалов сок, вода, доматен сок(от кутия, разбира се) и т.н.


4.Очаквания:
Ще си намерите багажа бързо и щом видите вашия куфар ще знаете, че това е той.

Реалност:
Друг път! Стресът дали вашия куфар изобщо го има ви влияе сериозно, че всеки подобен на него ще ви изглежда същия и като дойде вашия ще се съмнявате, че това е наистина той.

5.Очаквания:
Полетът ще е точно толкова време, колкото е изписано на билета.

Реалност:
Отново не. Първо, че може да се забави при самото излитане, второ пилотите могат да променят курса.

6.Очаквания:
Няма да ти стане скучно в самолета: ще си говорите със спътника ти, ще слушате музика, гледате филми, спите дори.

Реалност:
Ако искате си оцветявайте даже, ама пак ще се изнервите и ще ви стане скучно. Първо - седалките са неудобни за спане, второ - човекът до вас или зад вас може да е шумен, а пък да не се случи да са деца сте до там(ритането на седалката ще ви е най-малкия проблем); трето - музиката, която я има не е с толкова голям избор и няма да са точно любимите ви песни, а филмите - еми то екранчето е около 7 инча, ако не още по-малко, дори и да има новоизлезли не може постоянно да сте втренчени в това екранче. (Това с музиката и филмите го има само на дългите полети)


СЪВЕТИ:

  • Наспете се колкото можете повече преди да летите. 
  • Отидете час или два по-рано на летището, а извън България дори по-рано и си оправете първо всички неща(чекиране, изход и т.н.) - не ги оставяйте за последния момент. 
  • Ако можете преди това се наяжте добре, стига от това да не ви става лошо!!! 
  • Не дръжте да сте до прозорец, аз лично предпочитам да пътеката, така ако се наложи да ставате ще е по-лесно и по-бързо, и няма да трябва да разкарвате друг човек. Прозорчето е малко и красивите гледки са рядкост. 
  • Ако имате дълъг полет изчакайте да излетите преди да си пуснете филм. (Моята приятелка изгледа цял филм докато излетим от летището на Ню Йорк.)
  • Опитайте храната може и да има някакво добро попадение. 
  • Ако обичате студени напитки - си кажете да ви сложат лед, не се притеснявайте. 
  • Бъдете с обувки, които лесно се събуват. На някои летища искат да се събувате докато минавате през проверката. 
  • Също при проверката си извадете всякаква електроника от чантата:телефони, апарати, таблети и т.н. Ако имате парфюм също, и вижте дали не пише да си свалите железните/сребърните неща от вас. Водата трябва да си я хвърлите и едва след това от магазините или кафенетата може да си закупите. 
  • Проверете си сайта на летището какво може да носите и какво не в ръчния багаж. Не останах с впечатления някой да му мери килограмите, така че спокойно. 
  • Докато чакате полета си, проверете на информационните табла дали изходът е още същия, имат навика да ги променят.
  • Не трябва да си принтирате самолетния билет, при чекирането като си дадете паспорта ще ви издадат бордни карти и сте готови. 
  • Ако ви изгубят багажа не изпадайте в паника (ако много се притеснявате избягвайте Air France, а бе да летите през Париж. Не че нещо, но там го губят най-много. Сега вече и аз съм в списъка.) Бюрото Lost and found е точно до вас, отивате попълвате си заявление?, взимате си рекламация и чакате. Ако сте като мене на следващия ден след 3 часа по принцип идват отивате до сектора на пристигащите с рекламацията, питате къде да отидете (хората при мен бяха много мили) и куфарът ви в най-добрия случай ще е там и ще ви чака. 


Това е, което се сещам за сега и дано да е от полза. Не забравяйте също, че всеки по различен начин възприема нещата. На вас може пък да ви хареса абсолютно всичко.
В коментарите можете да оставите вашите впечатления ако сте летели със самолет и дали ви е харесало. Ще се радвам да ги прочета и да видя мнението ви. :)

Update: Не бях забелязала, че пише "следващия месец" , тъй като постът беше предвиден за предишния месец, но реших да е по-късно. За това го поправих! 

You Might Also Like

6 comments

  1. Страхотен пост! Точки 1, 4 и 5 се отнасят точно до моето първо пътуване със самолет! Специално за четвъртата точка - куфарът ми доста се отличаваше от останалите, но след като го чаках 30 минути мааалко се паникьосах :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Винаги е най-стресиращо при куфара, стигнах до там да му връзвам конци на моя, че да си го позная. :дд Благодаря :)

      Delete
  2. Поднесла си всичко толкова забавно а то всъщност си е кошмар. Браво за идеята и благодаря за съветите, а и разбира се приятно и безпроблемно пътуване идния месещ.
    П.П: честит де на детето :p

    ReplyDelete
  3. Аз като човече, което не се е качвало на самолет, но скоро ще го направи, искам да те питам под "ръчен багаж", освен чанта, раницата за гърба включена ли е? Защото аз без раница на път не тръгвам, а куфарът е отделно. :D Иначе публикацията ти е много, много полезна за човек като мен, който няма подобен опит. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ами не съм сигурна по-скоро по-голяма чанта или куфар от най-малките и малка чантичка. Разрови се в Интернет, Ютюб също има доста помощни материали. Самият сайт на авиолинията трябва да има информация. Благодаря! :)

      Delete