Непрофесионално: избиране на университет

August 15, 2016


Здравейте! 
Едва ли ви се чете нещо свързано с университет по това време, но ще трябва да го изтърпите, ако искате, разбира се.

В живота на всеки ученик идва този момент, когато са изминали 12 години от обучението му и той/тя трябва да предприеме следващата крачка. Разбира се има и такива, които са решили, че няма да продължат с обучението си или поне не веднага, но този пост е за тези, които все още се чудят какво точно да правят.

12-и клас е времето на един от "любимите" ми въпроси - "Какво ще кандидатстваш?" и последващите му дружки "Къде? Защо?".


Ако печелех пари за всеки път, когато ми е задаван щях или да съм опитала всички възможни пици от менюто или да си напълня рафтовете.

Винаги, когато дойде този момент имам чувството, че родители, роднини и др. личности, които едва ли сте виждали повече от три пъти в живота си по стечение на обстоятелствата започват да задават този нелеп въпрос. Това, разбира се, не се отнася за тези, на които съдбата им е решена предварително от родителите, което лично за не мога да разбера, дори и семейството да е развито в този и бизнес. Трябва да се остави детето да избере, да бъде самостоятелно, а не да изживява неизживени мечти.
За останалите имам няколко съвета:

  • бъдете честни със себе си! Не се подлъгвайте по желанията на другите само за да не останете сами или да няма с кой да си говорите. Така де, ако не обичате и сте скарани с Биологията, какво ще правите във фармацевтичните специалности. Така, че това е първия ми съвет бъдете честни и решете какво наистина искате. И помислете над въпроса дали наистина го искате?! 
  • решете защо искате да учите именно в съответния университет - направете справка между отделните учебни звена, вижте предметите, които се изучават в тях, какъв успех ви трябва. По-лесното не винаги е това, което не си струва! 
  • какво очаквате - от отдавна си повтарям една фраза и тя е "Планирай, за да не бъдеш планиран"(благодаря на една приятелка, че я сподели с мен). Не казвам да си правите план за 5 години напред, ами поне за една година. Как мислите, че може да се развиете. 
  • ако искате да отидете на бригада проверете задължително! кога са летните сесии на университетите
  • най-добра и пълна информация, дори и леко изкривена понякога могат да ви дадат студентите на желания от вас университет. Не бъдете срамежливи да разпитате за всичко, което ви интересува. Точно те ще ви кажат нещата, такива каквито са
  • когато сте взели решение за това къде да учите е време за вашата подготовка - ако сте били редовни в последните две години на часовете по Български език и литература, и учителят ви си е разбирал от работата, то ще ви трябва съвсем малко работа от вас - задължително решете всички матури, които са били досега, включително и тези от поправките. Това не важи само за един предмет, просто си създайте тренинг за такъв вид изпит. После ще ви бъде много по-лесно. 
  • проверявайте редовно сайтовете на съответните университети за дати за предварителни изпити, разписания и т.н. 
  • може ако искате и да влезете във форумите и да видите мненията на обучаващите се студенти, но можете да бъдете подлъгани, защото всеки е различен спрямо заобикалящите го.
Е, това бяха моите съвети, надявам се да са от полза за някого. Ако имате и други идеи ги споделете в коментарите! :) 

Пожелавам успех на всички кандидат-студенти! 


You Might Also Like

2 comments

  1. Постът ти е чудесен, а и доста полезен! Тази година ще бъда 12-ти клас и повярвай ми, аз също бих забогатяла след всички въпроси за това къде и какво ще кандидатствам... Надявам се да успея да измисля какво всъщност искам да уча, а твоят пост определено ме накара да се замисля върху някои неща. Благодаря! <3

    ReplyDelete
  2. Много хубав и полезен пост! На мен ми остават още две години, но за щастие мисля, че знам към какво точно искам да се насоча и даже си избрах уни...От доста време мнението ми не се е променило. Успех на всички кандидат-студенти и от мен! :)

    ReplyDelete