Даровита - Кристин Кашор/ Graceling - Kristin Cashore

August 20, 2016


Катса е способна да убива с нейните две голи ръце още от осем годишна. Тя е една от Даровитите - хора с много добре развити умения. Благодарение на нейната дарба тя е използвана като оръжие от чичо си, който е крал на страната. В очите на мнозина тя е като чудовище.
Когато тя се среща с един лиенидски принц не очаква, че живота й може да се промени. Не очаква също да се впусне и в приключение с новия си приятел, което може да разкрие много истини за нея и една скрита и мрачна тайна.

Книгата ме хвана още с резюмето си, а след кратък поглед на други ревюта разбрах, че и героинята е от типа, който аз харесвам. С две думи взех си книгата и останах приятно удовлетворена от нея.

Стилът на писане е много приятен и лек, така че не разбираш кога си минал книгата, а бързото и непрекъснато действие, което е навсякъде не позволяват вниманието и интереса на читателя да се намалят.
Светът на седемте кралства, който е създала авторката е много интересен и е събирателен за много и най-различни хора, кралства и разбира се - дарби. Изграден е изключително добре и има достатъчно описания, така че читателя да може да го опознае, да прави разлика между различията и да стане част от него.
Друго, което също ми направи впечатление е, че историята не е от името на главната героиня, а е от трето лице, което донякъде ни покзва повече от героите и от средата, където се извършва действието, отколкото да го виждаме през очите на някой друг. Така че изборът да бъде написана по този начин историята е много точен и спомага да станем и ние - читателите, част от нея.

Има голямо разнобразие и от герои, с много добре изградени характери.
Нямаше как да не харесам Катса, със сигурност се превърна в една от любимите ми героини. Нито за момент не ме подразни, което говори много. Тя е силна, независима, иска ли нещо отива и си го взима, лоялна е към хората си и е чувствителна и готова да помогне. Това, че може да убива с голи ръце и да улавя диви животни с тях са само малка част от арсенала й с качества.
От една напълно независима жена тя става една, която се научава да поне малко да зависи от другите, но и да чувства и изпитва емоции, които досега не е.
По е лиенидски принц, който по стечение на обстоятелствата се сблъсква с Катса. Никой от двамата не си мисли, че може да се сприятели с другия. Неговата дарба е умението да се бие. Въпреки това пред Катса и той падаше на земята. През почти половината иттория около него има малка мистерия, която е с изненадващо разкритие, но дори и тогава се вижда, че това не е всичко. Качествата му с Катса се допират, но той за разлика от нея мисли по-рационално и не е толкова първичен, има готовност да се жертва за другите и да отстъпи това, което я има на този, когото му е близък и обича.
Тук се запознаваме и с малката принцеса Битърблу (Лазурна), която е братовчедка на По и за едно малко момиче проявява доста смелост и е наблюдателна. Така че да не кажа, че очаквам нещо добро да излезе от нея, но да, все пак Катса я обучаваше да се бие.
Има и други герои, но те не са толкова в истинското действие. Това не означава разбира се, че са без значение след като от някои от тях се очакваше да обърнат изхода на историята. Хора, при които дори и силната Катса не можеше да се контролира.

Книгата е подходяща за всеки готов за приключение през гори, планини, реки, изненади и обрати. Като включим и интересните герои това се превръща в една много добра книга.


You Might Also Like

0 comments