Six things about "Six of Crows" by Leigh Bardugo

January 05, 2017


Кетердам, място за международна търговия, където всяка стока може да бъде продадена за правилната цена. Никой не знае това по-добре от Каз Брекър. Предложено му е да направи опасен обир, който може да го направи богат, но не може да се впусне в това сам ... 
Затворник, който търси единствено отмъщение
Изкусен стрелец, който обича хазарта
Беглец с привилегировано минало
Шпионин, известен с името Призрака
Сърцеразбивач, използваща магията си, за да оцелее
Крадец, надарен с дарбата да се измъква от невъзможни ситуации

Каз и групата му са може би единствените, които могат да спасят света от разрушение. Ако не се избият помежду си преди това. 

***
Знаете колко харесах Трилогията Гриша и как ми стана близка до сърцето. За това, не губих и секунда за поръчването на тази книга. Книгата обещаваше приключение на живот и смърт, интересни герои и запознаване с друга част от познатия ни свят. Очакванията ми бяха големи и посрещнати, че дори и надхвърлени.
Понеже нямам и идея как да напиша цяло ревю, ще обобщя в 6 точки (напълно неочаквана бройка! Знам.) мнението ми за тази невероятна книга. Така че да започваме...











*Светът.
Забравете за Равка и начина на живот на хората там. Тук навлизаме в изцяло нов континент и се срещаме с неговите проблеми. В резултат мога да кажа, че все още харесвам Новий зем най-много от всички останали.
Запознаваме се с Кетердам - центърът на търговията, който е разделен от различни групировки, всяка имаща си нейни идеали и бореща се за тях. Но ние далеч не оставаме само на едно място, а стигаме и до Фйерда, за която също разбираме повече. Изграденият свят от авторката е изключително добре направен и различен от всичко останало. Точно за това го харесвам толкова!

*Действие, хумор, идея.
Знаете, че съм фен повече на действието, а не на драмите. Така че, тази книга ми предоставя именно това. Обожавам приключенията в търсене на нещо, а когато не се знае дали героите ще завършат живи е още по-привличащо. А пък и положението имаше навика да се влошава все повече и повече, и въпреки това героите не се предаваха. Забавните моменти са добре дошли, защото насред цялата суматоха, кръв и заплетеност, има нужда и от тях.

*180 градуса по средата на частите и по много. (Yes, please!)
Ако не започнете да свързвате авторката с именно това нейно качество, то не знам. Неочакванине обрати могат да се случат навсякъде и по всяко време, но ако си мислите, че са в това с последните действия/реплики от главата - заблуждавате се. Никога не се знае откъде ще дойде, защото вратички колкото искаш.

*Герои.
Тук те са наистина добре изградени. Дадена им е нужната дълбочина и характер. За всеки от тях има история, която дава цялост на картината, защото без нея няма начин да се свържат парчетата.
Каз - е безмилостният, коравосърдечен гении, но който със сигурност ще се хареса още от първите глави. Прекалено е прекрасен! (Добре,дошъл в отбора)
Инеж - ритаща задници наляво и надясно, смела и всеотдайна.
Джаспър - ако може да стреля по всичко, което види - ще го направи. Винаги има чувство за хумор и понякога дразни хората за разнообразие.


Нина - отново една силна героиня, която знае коя е и застава зад действията си. Храната при нея също заема важно място. (YAY!!)
Матиас (въпреки, че ако следвам транскрипцията си е чист Матаяс, но няма шанс да го пиша по този начин!!!) - на няколко пъти ми се искаше да го убия, има доста интересна история, която едвам изчаках да развие, за да мога да разбера защо действа по такъв начин.
Уейлан - странно е, че нямаше глава фокусирана с него, тъй като се повява по странен начин, но той е от тези, които използват повече мозъка си и гледат да си мълчат.

Тук отново авторката с малки жестове и действия представя връзките между героите по един приятен начин. Може да се видят приятелството и любовта (и пак ми стана топло на душата, така че спирам).

* По- малко минало, повече фокус върху настоящето. Много герои и гледни точки.
И все пак можеше историите за миналото на героите да са с една идея по-къси от една страна, и да е обърнато повече внимание на действието, което се случва в момента. Не казвам, че са ненужни, защото - са, пък и не заемат толкова голяма част, а само докато се сглобят парчетата на героите.
По принцип обичам да има много главни герои и гледни точки, но тук това оказваше доста голямо влияние върху опознаването им и самата история.


* В заключение ...
"Six of Crows" е една страхотна книга, която показва голямото развитие на авторката откъм герои, свят и сюжет. Със сигурност е на по-високо ниво от Трилогията Гриша. А пък и този край на ръба само увеличава любопитството и се радвам, че най-накрая пристигна и втората част, защото се нуждая от нея.
Книгата грабва вниманието още в началото и не го пуска до края. А тогава те оставя да искаш още! Препоръчвам я на всеки, който обича епичното фентъзи, добре изградените герои и е готов за приключения.

П.С. Време е някое издателство да я преведе и издаде, и на българския пазар!

You Might Also Like

2 comments

  1. Хвърлила съм око на тази книга от доста време и все чакам някое издателство да се реши да я преведе. Благодарение на поста ти желанието да я прочета се увеличи и ако не се заемат с превода и в скоро време, ще я подхвана на английски. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Радвам се да го чуя! Никак не е трудна веднъж свикнеш ли с термините на английски. Има я също като аудио книга в Ютюб и е много добра! :)

      Delete