Изборът - Кийра Кас/ The Selection - Kiera Cass (#1-3)

February 06, 2017


"Изборът"
За 35 момичета Изборът е шансът на живота. Възможност да се измъкнат от съдбата, предопределена им още от раждането. Да бъдат увлечени в свят на блестящи рокли и безценни бижута. Да живеят в дворец и да се състезават за сърцето на прекрасния принц Максън. Но за Америка Сингер да бъде избрана е кошмар. За нея това означава да се раздели с тайната си любов Аспен, който е роден в каста, по-долна от нейната. Да напусне дома си, за да се включи в яростна надпревара за корона, която не желае. И да заживее в дворец, който е под постоянна атака от бунтовници.

"Елитът"
Изборът започна с 35 момичета. От тях останаха само 6 – Елита. Борбата за сърцето на принц Максън става все по-жестока.

"Единствената"

Настъпи времето да бъде избрана победителката.
Когато реши да участва в Избора, Америка Сингър и за миг не си мислеше, че ще се озове близо до спечелването на короната – или пък до сърцето на принц Максън. Но, с наближаването на края на състезанието и връхлитащата пред стените на двореца опасност, младата жена все повече осъзнава какво може да загуби и колко силно трябва да се бори за бъдещето, което така силно желае.



***

Абсолютно неочаквано за мен и за тези, които ме познават да дам шанс точно на тази поредица, защото: А) Америка не се вписва в типа герои, които харесвам; Б) няма толкова екшън, за който да разгръщам с интерес страниците и да съм на ръба и В) има някакъв триъгълник, който е толкова драматичен, че направо не ми се иска и да коментирам по него, но за да е пълно - ще. След като си изясних тези точки и вие може би си мислите, че не ми е харесала тази история и се питате "Защо изобщо си я чела?". И аз нямам отговор, НО поредицата не е лоша и съм сигурна, че на много хора би се харесала. Сега по-нашироко за първите три книги.

Както винаги да започнем със ... 

*Свят
Everything Significant With The Selection<3-----that camera with the film is my favorite!!: Изключителна и интересна идея на Кийра, разбира се, с малки изключения. Историята се развива някъде след Четвъртата Световна война. САЩ си има ново име, народът е разделен на касти (8), като на върха са кралското семейство. Беше ми любопитно да разбера как се е стигнало до всичко това и се радвам, че толкова бързо отговорите ми бяха дадени. Светът си е "най-обикновената" планета Земя с леки промени и няма нищо свръхестествено, което да не е от реалния свят. 

*Стил
Лек и приятен за четене. Дори цялата драма покрай любовния триъгълник минаваше доста бързо или така ми се е сторило, защото бързах да премина по-нататък там където тя липсваше. Имаше достатъчно и ненатрапчиви описания, които не крадяха вниманието на случващото се, а и без тях ще е невъзможно да се усети цялото нещо. Дворецът, цялото управление и всички други неща са перфектно обяснени и могат да се разбират и от човек, който досега не се е сблъсквал с такава форма на управление.Друг плюс е, че е от първо лице, което за първи път вижда нещо толкова красиво, различно и клаустрофобично. 
От страниците на историята се носи усещането на приказките за принцеси, но вече като за по-пораснали деца, тъй като не всичко е розово. И тук е момента да кажа за другото оригинално, или поне според мен е - идеята. Отново авторката е подходила доста интересно за развитието, така че да се запази вниманието и желанието на читателя и през трите книги. Имаше драматичен край, отворен край, край на ръба, както се казва за всеки по малко. 

Perfection<3: *Герои
Да започнем с Америка Сингър, нашата главна героиня, на която замъкът изобщо не ѝ се харесваше в началото, но за това пък храната я спечели. Добавям още един плюс за вкусната храна, която сервираха в този замък, разбирах Америка напълно в това отношение. От едно момиче, което с чист късмет си спечели място в Изборът сред 34 други момичето, до последната книга преживя много. Следователно се и промени. В началото беше нерешителна с тук-там някоя хаплива реплика, незнаеща какво изобщо да прави с положението си, на края се превърна в една дама, която умее да взима правилните, макар и не лесни решения, показа боен дух, не се примири със статуквото. Да, някои от тези неща можехме да видим в малки отрязъци и в началото, но тогава беше просто игра, нищо сериозно. Единственото, което не ми допадна е как се въртеше между план А и план Б, историята тогава щеше да се развие по съвсем друг начин, пък и щяха да са включени други по-интересни неща, а и тя знаеше, че не може да държи единия план, защото не е честно за никой. 
Максън Шрийв - принцът, който трябва да направи избора измежду всички момичета. Той е толкова миличко създание, готово, естествено, на всичко за любимите си хора и винаги да помогне. Понякога може да изглежда като страхливец или някой, който не прави нищо с дадената му сила, но изобщо не е така. Той си имаше собствен начин на справяне с някои неща, които го издигнаха в очите ми. 
Аспен Леджър - първата любов на Америка, а по-късно и страж в двореца. Не разбирам защо толкова хора не го харесват. Може би авторката е виновна, че го е направила по такъв начин, но аз не видях нещо нередно в него. В Америка ми бяха проблемите с героите. Аспен е човек, който до последно се държи за надеждата, но не е мекушав и когато му се отдаде шанс за нещо друго той го грабва. Смел е, прави разлика между работата си и това, което всъщност е правилно, но тази граница често е много тънка, за да не я преминеш. 
За кандидатките от Изборът имаше достатъчно информация, главно за няколко от тях с по-голяма роля. Има лошото момиче в лицето на Селест, която е от втора каста и напълна ѝ прилягаше да се държи по този начин, така че не намирам нещо УАУ!. Има и такива, които са просто там за слава и за короната, а Максън е някъде на дъното на желанията им, сякаш той върви с короната и всичко останало, а не е на първо място. Марли е другото момиче, което пък не се вписва в по-горната категория, тъй като нея вятъра я отвя в съвсем различна посока. Тя показа доста твърдост, лоялност, любов и всички тези качества, които я превърнаха в приятелка на Америка. 

The Selection: Разбира се, че го имаше мотивът за приятелството и разбирателството, малко късно за някои, но е там. Авторката също е отделила достатъчно и внимание на връзките със семейството. Останалите момичета, които остават с Америка до края също се променят в това, което трябва да се - млади, силни и целеустремени дами, за които животът няма да свърши ако Максън не ги избере. 

*Кориците
Вмъквам такава точка, защото трябва да им се отдаде нужното внимание. С всяка следваща стават все по-хубави. На мен лично третата ми е любима. Наполовина желанието за четене ми дойде именно от тях, а и всеки, който ги види е веднага привлечен. Те могат да изиграят огромна роля. 

*Какво харесах: 
- светът и идеята са ми в топ 10, както казах ги приемам за много оригинални и интересни.
+ начинът на писане - лек и лесен за възприемане, на всичката информация, която се появява понякога.
- героите - 35 момичета, които стават 6 и в последствие на финала - 2. Всяка от тях е различна от останалите, нямаше един характер, който да се допира до друг. 
- достатъчно действие за такъв тип история. Е, аз винаги искам повече, но беше задоволителен. 

*Какво не харесах: 
- любовният триъгълник - просто той беше причината всеки път да давам на книгата по 4*. Съжалявам, но можеше да е направен много по-добре. Напълно излишна драма и запълване на страници. Без много щеше да е много по-добре. 
- някои части от качествата на Америка - нерешителността ѝ в любовта и как до последно мълчи и не взима никакво решение. За Бога, действай! Бях щастлива, когато се реши, но то пък тогава стана още по-голяма драма. 

Е, това беше мнението ми за първите 3 книги от "Изборът". Реших да са заедно, защото така ще избегна доста спойлери и ще ви оставя да си ги прочетете ако имате желание да дадете шанс на поредицата. Препоръчвам я на всички, които харесват приказки - любов, принц, драма, замък, корона и най-важното - вкусна храна! :) 

The American flag created out of The Selection Trilogy. I think this is adorable and totally represents America;-) Happy 4th of July, fellow Selection friends!:

You Might Also Like

1 comments

  1. Ревюто ти е много хубаво и почти препокрива и моето мнение за нея! :) Не мога да не се съглася за Аспен. Аз също не разбирам защо толкова много от читателите не го харесват...

    ReplyDelete