Първите петнайсет живота на Хари Август - Клер Норт / First fifteen lives of Harry August

May 15, 2017



Хари Август е на смъртното си легло. За единайсети път. Той чака да умре, както обикновено, в обятията на ласкавия морфинов унес, за да се прероди и да започне живота си отново.

Независимо какво се случва и какви решения взема, Хари винаги се озовава точно там, откъдето е започнал: дете, родено в началото на XX век, което пази спомените от всичките си предишни животи.

Но не и този път. Този път е различно.

***
За тази книга не знаех абсолютно нищо, дори че съществува. Просто както си се разхождах из рафтовете на библиотеката един ден и правех поредния обзор, погледът ми попадна на нея и в първия момент си помислих, че е поредното фентъзи и бла, бла. Прочетох резюмето и ми стана любопитно, така че си казах "Защо не?", тъкмо нещо различно. Три дни по-късно я бях прочела, а ето и нещата, които ми харесаха ... 

  • Начинът на писане е любимият ми, ако всички книги са написани като тази ще чета още по-бързо, отколкото в момента и насладата ще е двойна от четенето. Много лек, без тежки описания или обяснения за времето и мястото. 
  • Развива се през 20и век. Което лично на мен ми беше интересно. Е, героят единствено веднъж успя да доживее Падането на кулите близнаци. За жалост, но е роден през 1919г. Повечето време беше отделено за Втората Световна война и други значими събития. За мое щастие светът е вече малко или много е напреднал по това време, тъй като знаете не обичам да няма нормално електричество или някакъв вид технологии. 
  • Става дума за уробороси. Змията, която си е захапала опашката. Хора, които след като умрат, се раждат отново пак по същото време и място, и помнят всичко, което са преживели в изминалите си животи. И това ако не е много информация, не знам.
  • Въпреки това те не могат да се намесват в случването на събитията и да правят така, че някои да не се осъществяват. Ще попитате за какво са там тогава? Ще е спойлер, ако споделя тази информация.
  • До половината на книгата не можах да разбера каква е целта, а и самата завръзка се случи малко по-късно. Но след нея всичко придоби смисъл и започна да се случва по-бързо. Тогава дойде истинското действие. 
  • Темите, които се сблъскват в тази книга са разнообразни, защото главният герой, както всеки нормален уроборос пробва различни професии и следователно придобива нови и нова знания за света и как функционират нещата, като изключим втория му живот, след това всичко започва да придобива смисъл. Начинът му на приемане на нещата беше много добър, не полудя или нещо такова. Не е от онези герои, които хленчат и мрънкат. Не беше и специалната снежинка, от която зависи всичко. Той сам си избра какво да прави и да изживява животите си. Харесах и начинът, по който мислеше.
  • Има непрекъснато връщане към минали животи. Сега може да се говори за 12ия му, а следващата глава да е за 3ия. Но няма страшно, нарочно е направено иначе съвсем няма да има никакво разбиране на сюжета. Все пак за всяко нещо си има причина. А, и животите хич не са скучни.
  • Главите свършват с неочаквания край, който да те накара да обърнеш страницата и да започнеш следващата глава от страх информацията на нея да не избяга. 
  • Има голяма палитра от герои, които по един или друг начин водят главния герой Хари по пътя му и го насочват. Злодеят е един от любимите ми видове. Луд учен, който иска да обърне света с краката нагоре. Събитията започнаха по някое време да се случват с 20 години по-рано. 
  • Краят беше напълно удовлетворяващ поне за мен. През втората половина даже започнах да си мисля, че щастливият край няма да се получи накрая, но идваше все нещо да ме оспори, че може би в "този живот" ще стане. Очакванията се оправдаха, имаше щастлив финал и ми хареса как се достигна до него. Хич не беше лесно. 

Книгата се олаза неочаквано добра. Бързото развиване на действието, различните професии и специфики за всяка от тях, както и променянето на времевата линия за света и неговото застрашаване са все фактори, които държаха вниманието ми през цялото време. 

You Might Also Like

0 comments